UIA oh UIA..

gambar hiasan

Ini post pertama saya dalam bahasa melayu.

entah kenapa, sejak mendengar, mengkaji, dan mencari sumber2 yang boleh dipercayai tentang kejadian yang berlaku kat UIA baru2 ni, rasa terpanggil sangat nak tulis tentang beberapa perkara berkaitan kejadian ini..

salah satu sebab saya tulis post ni: Fuad yang suruh ceritakan kepada SEMUA apa yang terjadi..biar orang tau perangai sebenar sesetengah pelajar UIA ni..malu nak tulis dlm english, saya mengambil keputusan tulis dlm BM. sebab ramai golongan ni orang melayu (tak pernah nampak orang cina atau india yg berkelakuan seperti golongan ini )

hmm..Perlu ceritakan ke tak perlu?
bila fikir2 balik, rasa macam tak payah la..biar la pelajar UIA shj yg faham ttg kejadian ni..xpun penghuni Bilal je yg tau..kepada yang tak faham, boleh la tgk paper, baca sendiri...artikel tu walaupun xbetul langsung, buat2 paham je la...Ijat yg bagitau masuk paper..xpasti paper pe & bile...(Utusan 18oktober kot)

Sebab saya memang kenal benar dengan orang yang terlibat dalam kejadian ini..
takut mengaibkan beliau je..cukuplah beliau dah teraib dengan perbuatannya sendiri...
lagipun, ini melibatkan orang yg telah meninggal dunia..rasa macam tak baik pula nak cerita..
Biarla saya beralih ke maslahat pokok kpd kejadian yg berlaku ni...biar jadi iktibar kpd semua...
masalah UTAMA berlakunya gejala mcm ni adalah golongan2 yg merasakan diri mereka perempuan, yg terperangkap dalam badan lelaki (korg paham kn?!)..kat jepun okama.

Sepanjang saya belajar di UIA ni, memang banyak cerita pasal manusia yang melawan fitrah ni..
bukan shj terdengar cerita, malah memang saya selalu terserempak dengan mereka sebab saya tinggal di kolej yang memang tempat (port) golongan2 lembut ni..lagi satu, saya pun mewakili UIA dlm bola tampar yg selalu dikaitkn dgn mereka(walaupun sebenarnya kurang dari 2org pemain yg lembut..isk2..)
kadang2 kita rasa geram bila nampak golongan ni sebab mereka ni mengalahkan perempuan..
sampai hasan pun benci gile dgn mereka ni..rujuk post beliau..hehe..

Dr Ibn Abbas ra, (sabda saw)
Terjemahan:"Rasulullah saw melaknat lelaki yg menyerupai perempuan dan perempuan yg menyerupai lelaki." [sahih al-Bukhari,5885]
Kata al-Nawawi, penyerupaan itu merangkumi pada perhiasan, persolekan dan pakaian (al-Majmu' (10:253)

Hasan juga telah menerangkan dengan terperinci ttg golongan ni,betapa Islam serius dlm menegah lelaki yg menyerupai perempuan, and vice versa..
Jadi di sini, saya nak sarankan kepada semua (baik laki2 mahupun perempuan) cara2 nak ajak golongan ini kembali kepada fitrah dan yg penting, kembali kepada ISLAM..insyaAllah

cara2 ialah:

(1) Tolong dengar masalah diorang. Kalau korang ada kenalan dr golongan ini, jangan wat dek je dgn diorang ni. Kalau diorang ada masalah, tlg diorg. Relevannya: diorang akan lebih rapat dgn korang drpd rakan2 bapuk mereka. Pastikan kelakian korang cukup kuat. Jangan sampai berjangkit.

(2) Pisahkan golongan ni. mungkin pihak UIA leh ambil sedikit inisiatif, buat kajian siapa2 yg bapuk. Letakkn mereka dgn orang yg fikrahnya jelas, ilmunya tinggi. moga2 Allah dpt ubah hati diorang pelan2. kalau letakkn dgn orang biasa, takut berjangkit. makin bertambah lak nanti..

(3) Jangan encourage diorang dgn kebapukan mereka ni. cthnya: > jangan la tanya soalan2 seperti, "Balak/suami sihat tak ?","Kenapa tak makan?diet ke?" ataupun "Puasa penuh ke aritu, tak uzur ke?". Soalan2 macam ni lah yg encourage diorang utk terus menjadi bapuk dan tidak rasa salah atau berdosa.

(4) Panggil diorang dgn nama sebenar, bkannya sally, mila, honey dan sebagainya.

Banyak lagi yang kita boleh buat utk ubah diorang ni. Antaranya buat flyers, artikel, protes dan lain2 lagi. Benda ni tak boleh dipandang remeh. Kena tangani bersama. Memang benar "Prevention is better than cure", tapi bila perkara dah jadi, jgn gaduh2 siapa yang salah, cari solution nya.

Kepada golongan2 lembut yg mungkin terbaca, ingatlah, Lemah lembut dalam bertutur tu perlu, tp janganla terlalu lembut sampai orang meluat. Be proud of your gender, don't confuse yourself. Korang dah lihat/ dengar sendiri kejadian yg berlaku kt Bilal pagi sabtu yg lalu, kalau orang yang Allah tarik nyawa tu, korang macam mana? sampai bila korang pakai/berkelakuan macam perempuan ni?sampai tua?

Cuma satu saya nak ingatkan, jangan sampai Allah turun azab kat semua orang atas sebab seorang punya dosa atau "sekumpulan orang" punya dosa. Lagipun, kita semua mesti nk Allah bg kita pengakhiran yg baik kn..Husnul khatimah...minta2 la jauh dr su'ul khatimah..Na'uzubillah...Kalau mati dlm keadaan korang masih bapuk tu baik ke buruk?Fikir jap..

Buat semua warga UIA, sentiasa la berpesan2 agar diri tidak terpesong dari jln yg benar. Marilah sama2 kembalikan nama baik ISLAM dan nama baik UIA (universiti ISLAM antarabangsa). Hanya Islam solusi kepada semua maslahat.

p/s: rasanya universiti2 lain pun tak kurang banyaknya golongan ini, so kalau nak buang, diorg ni semuanya yg pandai2 sebab diorang ni rajin mcm perempuan, cepat faham mcm lelaki. Jalan terbaik ialah ubah diorang. Of course, kena ubah mind-setting kita dulu. Masalah umat akhir zaman bukan setakat gejala bapuk ni je, banyak lagi. Sama2 kita try ubah mana yg dekat dgn kita dulu.Insya Allah



Comments

0 Responses to "UIA oh UIA.."
Blog Widget by LinkWithin

My Previous Stories

Web Statistics