Al-Fatihah for Allahyarhamhu Ammar Zulkifli


Salam.

Our friend, our brother in Islam, Ammar Zulkifli had just passed away last night at 10.30p.m. Egyptian time. He involved in an accident with another 4 of his friends. Allahyarhamhu was a medical student in Kaherah, Egypt.

Allahyarhamhu was my junior in Ma'had Attarbiyyah Al-Islamiyah, MATRI. Report about the accident and tribute to Ammar here , here , here, and here. and this is Ammar's blog.

My deepest and sincerest condolences go to his family members and hope that they'll be strong and accept His arrangement of our fate.

Al-fatihah. May Allah forgive his soul and place him among As syuhada' and As Solihin in Paradise. May Allah accept his good deeds.


" Every soul shall have a taste of death: and only on the Day of Judgment shall you be paid your full recompense. only He who is saved far from the Fire and admitted to the Garden will have attained the object (of Life): for the life of This world is but goods and chattels of deception."
( Aali Imran: 185)

A reminder for us who is still alive. Are we ready yet?

Latest update: Jenazah Akh Ammar Zulkifli is expected to arrive from Egypt at KLIA, 10 pm 13th June 09 Saturday and will be brought directly back to Penang by van. And Insya Allah will be buried after Subuh prayer on 14th June, Sunday.

For those who are going to give their last respect, please drive carefully.

Some of the wonderful stories about our beloved Ammar Zulkifli from his closed friends at MATRI.

Amru Irfan
Hudzaifah Nordin
Nabil Jamil
Maryam
Sharifah
Aisyah Ulya


update2: news on BERNAMA.

Full news:



Kaherah, 11 Jun - 5 pelajar perubatan Kaherah terlibat dalam kemalangan sewaktu pulang dari Ain Sokhna selepas Maghrib malam semalam. Tujuan asal mereka ke sana untuk meninjau tempat sempena Rehlah Gen6 28 Jun ini.

Kenderaan yang dinaiki mereka diceritakan terbabas sewaktu cuba memotong sebuah lori akibat hilang kawalan lalu melanggar pembahagi jalan dan terbalik. 3 mangsa yang berada di bahagian belakang cedera parah.

Allahyarham Muhammad Ammar b Zulkifli, meninggal dunia di tempat kejadian manakala 2 lagi cedera parah. Mangsa-mangsa dibawa ke Hospital Suez Al-Am sebelum dihantar ke Hospital Kasr El Ainy kerana kekurangan kemudahan.

Abdul Rahman b Ramdzan dilaporkan telah sedarkan diri manakala Akram Abdul Kadir masih koma. Abdul Rahman patah lengan kanan, dan Akram didapati mempunyai darah beku di bahagian otak. Kedua-dua mereka dimasukkan ke bilik pembedahan jam 8 pagi tadi.

Jenazah Ammar tiba di Hospital Zahra' Abbasiah pagi tadi untuk diuruskan. Solat jenazah akan diadakan di Dewan Malaysia Abbasiah Kaherah selepas Zohor nanti. Allahyarham akan dihantar pulang ke Malaysia esok pagi. Mereka yang mempunyai sebarang hutang piutang diharapkan dapat menuntut daripada waris Allahyarham dan dihalalkan segala salah dan silap.

2 lagi mangsa, Muhamad Fitri Tokiran dan Saif Jamaluddin hanya mengalami kecederaan ringan dan dibenarkan pulang. Saif masih ditahan di balai polis Suez untuk soal siasat dan akan dibenarkan pulang ke Kaherah tengah hari nanti

- mediaPERUBATAN



update3:




Comments

26 Responses to "Al-Fatihah for Allahyarhamhu Ammar Zulkifli"
  1. Salam
    dulu arwah merupakan sahabat saya waktu sekolah rendah..
    sebak teringatkan memori lalu...


    Al-Fatihah buat Saudara Ammar...

  2. @Azah

    Wassalam.

    Dia junior saya di sek. men. Betul.Ammar sgt lembut dlm percakapannya. tersentuh hati bila allahyarhamhu beri peringatan dan nasihat. Masih terinagt gelak ketawanya.

    semoga Allah cucuri rahmat ke atas rohnya. Ameen.

  3. @mhuno

    Ana mmg sedih. Xdpt thn air mata bile dpt berita tu. Bile tgk komen die kt shoutbox anta lg rse sedih.

  4. meskipun ana tidaklah mengenal arwah,
    tapi sangat terasa bila dunia kehilangan seorang pejuang muda yg berada di medan dakwah.
    moga arwah ditempatkan di kalangan orang2 yg soleh..
    Ameen~

  5. @miss GAZA

    insya Allah. Ameen~

    Di blog beliau banyak input2 berguna sbg peringatan kpd kite. dijemput singgah dan cedok ilmu2 yg ada.

  6. isk5...Ammar sahabat yg sgt baik n tiada pengganti.........WALLAHI!!!!

  7. @im

    Bykkn bersabar im. Allah lebih sygkn ammar dan Allah tgh uji kita. Peringatan drpd Allah. Ana pun turut rasa kehilangan yg amat sgt.

  8. Dia juga seorang ketua dan sahabt yang baik..berdedikasi, berwibawi dan byk lagi..tak terungkp..

    moga beliau damai disana

    ps:: erm 10.30pm waktu mesir ana rasa tu kan..maafkan slh silap..

  9. This comment has been removed by the author.
  10. Innalillah.. although I'm not so close to arwah, the memories still remained close to my mind when we're still in DQ.

    Subhanallah my friend, I pray for your peace there. Amin..

    alone
    http://aloneinhome.com

  11. @sinar_islami

    Betul. Byk sgt jasa beliau kpd Islam. Moga dilapangkan urusan2 di sana.

    ana dpt msg 10.30 waktu m'sia. ana silap tgk kot. I'll change it.

    @Alone

    Insya Allah.We must not forget the memories with him and the tazkirah he gave and also our do'a for him. That will help him there.

  12. salam ya akh. syukran krn upload gambar2 akh ammar.
    sungguh amat rindu nak tengok wajahnya yg sering tersenyum tenang itu lagi..
    walaupun hanya mengenal beliau di balik tabir sbg muslimah, namun beliau amat dekat di hati..

  13. @SERVANT

    Wassalam.

    Akh Ammar sgt bertuah, disenangi oleh setiap orang, sahabat mahupun sahibah.Nak jadi sekuat beliau, sehebat beliau, ana xmampu.

  14. Anta mampu...
    manusia Allah bagi peluang yang sama, fujur wa taqwa..
    nak tak nak je kan..
    Moga Allah takdirkan kita sesuatu yg baik dari PANDANGANNYA..

    ps::apa2 maklumat ada kat pewaris yahoo.group...byk info mengenai kejadian diforwardkan...kejadian tu malam waktu mesir dan time tu malaysia awal pagi dlm kul 2-3 pagi msia..sekian

    doakn kami esok exam tanpa mereka..
    ada lagi mangsa yang msih kritikal..

  15. @sinar_islami

    insya Allah. I'll try my best.

    nnti ana cek pewaris for more details.

    All the best. sambung tanggungjawab yg ditinggalkan oleh ammar dan sahabat2 lain.

  16. death..be it good or bad, there are messages from Allah for us to ponder...
    Ammar leave us with thousands of good memories, good deeds and perhaps a good role model as a Daie, leader, friend, and son.

  17. @Atiqah

    that's true. messages to remind us about death, about Allah. He'll always be in our hearts and minds.

  18. yah syu'bah..
    i'll give ma last respect t0 ama..
    n i'll upload pic b0ut ama til he is buried.. since i n0e him, he's the best ever buddy.. i miss him~

  19. @Ihsan

    me too. I miss him already. I couldn't go to see his body for the last time because I've to attend REAKSI 09' in N9. really appreciate it if you can upload the pictures from the funeral sooner. Thanks in advance.

  20. semoga tempat mu di SYURGA wahai mujahid muda.

  21. @Fathi Baik

    insya Allah. Ameen~

    first time tgk anta dtg sni. do come again.

  22. Salam.
    al-fatihah..
    sayu..pilu..
    w/pom lngsg xmgenali arwah..
    namun tetap terasa khilangn sbutir p'mata y bnilai..
    smoga ALLAH tmpatkan Roh arwah bsama pra solehin.
    amin..

  23. @iKa

    Wassalam.

    Segan dgn Arwah ammar yg dsenangi setiap orang w/pon xmengenali beliau. MOga bertambah iman kita bila teringatkn perjuangan Ammar.

    Ameen~
    Thanks for the doa for ammar.

Blog Widget by LinkWithin

My Previous Stories

Web Statistics