Duri dan Mawar Ch2

Sambungan dari 'Duri dan Mawar': [Ch1]

Wanita solehah; menjadi duri di dunia dan Mawar di syurga - Rosyzatie


Terus sahaja otakku ligat meneka kebarangkalian jawapan yang bakal keluar dari mulut Yusman, rakan sekelasku di Maktab Tinggi Remaja Islam. Teman yang selalu ku rujuk bila dirundung masalah, teman di waktu senang dan waktu payah.

"er, kau masih ingat kan rumah siapa ni?"

Masakan dapat ku lupakan. Dia lah wanita pertama yang hadir dalam hidupku selepas ahli keluargaku. Bukan sebagai teman, tapi sebagai penguat semangatku untuk terus belajar walaupun tidak pernah bertegur sapa. 

Peribadi dan akhlaknya yang sangat baik dan solehah membuatkan ku bertekad untuk mengenali dan mendekatinya secara sah suatu hari nanti.

*******************

"Kau nampak siapa dalam bas tadi. Yang berkaca mata di sebelah kakak kau." tanyaku kepada Jefri.

"Yang tinggi tu? Dia juga dari negeri ku. Kalau tak silap, sama umur dengan kita."

"Namanya?"
"Mariani. Entahlah. Eh, yang kau tanya lebih-lebih ni, kenapa? Jangan kacau ya. Tu antara calon ibu untukku."

"Ceh. Pandai saja kau bergurau. Tak cukup ke dengan adik si Waiem tu?"
"haha. Ku bergurau je la. Nanti ku tanyakan kepada kakakku. Aku pun kurang pasti dia siapa, tapi dengar kata memang calon terbaik untuk kau."

"Aku tanya je la. Bukan nak masuk minang pun. Sekadar nak tahu.Er, apa nama dia tadi"
"Mariani. Umie Mariani."


*******************

nota: Pembentangan sudah selesai hari Isnin yang lalu. Mahu menulis sambungan Duri dan Mawar pada malam hari tai ada jamuan makan malam di luar. Balik letih terus tidur. Maaf.

nota2: Pembentangan berjalan lancar. Terima kasih tak terhingga kepada yang menghantar SMS penaik semangat dan doa. Really appreciate the SMSes. Thanks.

nota3: Oh. Ummi cakap unsur suspens terlampau cepat. haha. Ini adalah cerpen.

nota4: Terima kasih kepada yang membaca. Ini di tulis secara spontan. Jadi kadang-kadang tak logik pun ada. hehe

Enjoy. Till then. Wassalamualaikum and Good day ahead.


All the blue coloured words are links to another related posts. Feel free to click. \(^_^)/

Find Munsyi's Blog on
Facebook
Duri dan Mawar
[Ch1]

Comments

19 Responses to "Duri dan Mawar Ch2"
  1. Walalupun spontan tapi sy enjoy baca ilham kamu.

    P/S: Tunggu sambungannya dan semoga Ilham kamu turun macam hujan.

  2. teruskan menulis wahai munsyi...cerita tombirou pn x brapa logik,tp laku jgk...hehe

  3. next please haha anyway her name beautiful :)

  4. gravatar aQeeLah says: [Reply to comment]

    umie mariani *wink2*

  5. besh2...cpt2 sambung...hehehehe

  6. Oh...

    Mariani?

    =)

    A good name indeed, plus, this is not cerpen, dan cam cerkon je Shu'bah. (cerita kontot)

    sebab sangat pendek. panjang sedikit please next time~

    =)

  7. hehhee,,even molot ckp xnk,,,tp tnye lgik,,,hehhehe,,enjoy,,kat sni,,,dtg lof kite klu free,,,

  8. ehem.. cam dah "x lame" jer bro..
    ape2 pon congrats yerk
    :p

  9. ala....cerpen je ke?
    ingat betol2 td...
    hehehe

  10. salam tuan rumah..
    sungguh santai di baca..nice blog

  11. please proceed...cant wait to read it

  12. moga penulisan ini bermanfaat untuk semua.

    ~boleh jadi, mata pena itu lebih tajam daripada mata pedang~

  13. bru perasan kmu melink ke sy..mksh ye. cerita yg menarik utk dsampaikan dgn pnuh pengisian. btul kate awk, wanita solehah m'jd duri dunia tp mawar d syurga. hrp sy blh jd sesolehah umie mariani ^.^

  14. @fatin
    thanks. spontan betul. :)


    @usop
    haha,logik gak tombiruo tu.


    @naz
    bkan nama sebenar. Cantik kan? hehe


    @Aqeelah
    kenal ke? shhh..jgn heboh


    @Suaidah
    :)

  15. @Kak Zfatin
    thanks


    @Zara
    haha..sedap kan name tu? cerkon pun cerkon la..


    @Eza Rashid
    hehe..biase la manusia..malu2 gak.

    ok2.thanks for visiting :)


    @kyo
    lame lagi kot. :)


    @izrin
    boleh imagine je la..hehe

  16. @suri
    wassalam. thanks dtg singgah. :)


    @Atiqah
    thanks :)


    @umatMuhammad
    insyaAllah. Syukran atas ingatan


    @joe
    ramai ckp cmtu gak..tehee


    @sinar
    :)


    @izati
    kamu boleh. semua org pun boleh. asalkan ade keinginan insyaAllah boleh jadi solehah. :)

Blog Widget by LinkWithin

My Previous Stories

Web Statistics