Bila berbicara tentang kahwin..

Assalamualaikum dan Salam sejahtera buat semua.

Aduhai. Bila sudah lama tak menaip/menulis, idea yang datang pun lambat dan mungkin perkataan yang ditulis tak sampai maksud kepada pembaca. Hampir dua (2) minggu, ya, 2 minggu saya tak update blog ni dan menulis dalam BM setelah sekian lama tak menulis sangat-sangat susah.

Ok. Topik semalam, Ahad, 25 Julai. Kahwin. A very serious topic but also my favorite one. Hari Ahad saja lebih kurang 3 kali topik yang sama diulang. Mula dengan kawan di UIA, kedua dengan sahabat M3 dan yang paling akhir adalah dengan Ummi, ibu saya sendiri, which means a serious conversation. 

"But not too soon" - Sumber: LAN Bilal


***************

Perkahwinan

Beritahu saya, siapa yang tak suka bercakap tentang kahwin. Bila saja topik ni dibangkitkan, tak kira dimana-mana, ramai yang akan turut serta. Lebih-lebih lagi di kenduri-kenduri kahwin atau majlis alumni. Semua mahu bertanya tentang tarikh dan pasangan masing-masing.

Tujuan Perkahwinan dalam Islam


Perkahwinan bukan sahaja untuk kerana suka sama suka, mahu mendapat zuriat yang comel, mahu mendapat pasangan yang berada supaya hidup senang dan sebagainya. It's more than that.

Kawaii deshou~

Saya suka berkongsi penulisan yang simple tapi padat tentang ini.
  1. untuk membina rumah tangga Muslim yang damai, penuh cinta dan diselimuti kasih sayang.
  2. untuk menjaga kehormatan dan pandangan.
  3. memilih pasangan yang beriman, berakhlaq, pegang teguh pada Islam sekalipun tidak berharta dan baik rupa paras.
  4. Perkahwinan menyempurnakan Iman.
  5. Mencari ketenangan dan kebahagian dalam perkahwinan.
  6. Mendapat kemulian dari Islam dengan perkahwinan.

 [Rujukan, Rujukan]

************

Kembali kepada cerita semalam, konklusi dari dari ketiga-tiga perbincangan semalam, tiga orang jugalah yang perlu difikirkan (walaupun yang dibincangkan bersama sahabat M3 lebih kepada gurauan) buat masa sekarang: Pilihan Ummi Abah, cerita-cerita kawan dan pilihan saya sendiri.

Jawapan saya, 

"InsyaAllah saya akan cuba fikirkan apa yang telah dibincangkan dan bila saya dah bersedia dari segi boleh pikul tanggungjawab sebagai suami, kewangan dan sebagainya, saya akan bagi kata putus."

Dan jawapan dia

"Ok.apa saja decision kamu dan saya di masa depan,mudah-mudahan itu yg plg terbaik untuk kita.Insya Allah. Ada jodoh tak ke mana. Ingat janji-Nya"

Dan saya harap semua dapat terima dan faham keputusan saya (macam la orang kisah) nanti (atas keizinan Allah). Doakan ya. (^_^)


Sekian. Terima kasih.

nota: Jangan lupa ke program Forum malam ni di Main Auditorium UIA, Jam 8 mlm (Teks tak siap lagi.hehe)

nota2: Oh! dah perlu mula busy dengan FYP. Lupakan pasal hal ni sebentar.

nota3: check your DM. :)


All the blue coloured words are links to another related posts. Feel free to click. \(^_^)/

Find Munsyi's Blog on Facebook
Like? 

Comments

19 Responses to "Bila berbicara tentang kahwin.."
  1. wewittttt! :D
    dah nak kahwin dah munsyi! eh belum belum. seperti yg kamu nyatakan diatas. yaaa, kalau allah dah tetapkan dia pasti untuk kamu. berusaha menjadi yg terbaik :)

    selamat untuk kamu kelak insya'allah.

  2. semoga cepat dapat jodoh..hehe..
    jemput2 la bila tiba masanya :)

  3. Syu'bah-san...

    I wanna see you rock tonite!

    this nite, don't make marriage cover your sight!

    Ask for ALLAH, "Please protect me with HIS might!"

  4. hohhoo.... mahu langkah bendul ye??? O_o ... sepersalinan satu~ (erk.. takde kene mengena..)

    hehe

    Omedetou!!!

  5. aku doakan yg terbaik untuk ko... hehehe =)

  6. gravatar Anonymous says: [Reply to comment]

    I reserve my comment but satu yg perlu ditekankan apa pun perlu dibawa berbncg ngan ur parent.restu ibu bapa adalah pnting krn kedua-dua insan ini lah yg membesarkan dan mendidik kamu...jgn bila dah buat kptsn, baru minta restu...sume parent hndakkan yg terbaik utk mereka.-umi-

  7. huyooo, huyoooooooo. hehehe.

  8. bab kahwin ni munsyi cepat je kan! :D

  9. :)
    u ni.. mmg dah patut kawen...

    :)
    :)
    :)

    owh... i asyik nk senyum je baca entry ni. :)

  10. Salam...
    Nothing to say,just wish u all the best.Kahwin ini tanggungjawab besar..

    I'll inform u later regarding the ....,once I've confirmed with....

    Looking forward for ur post on Africa the waka waka dream n Malaysia,the padang jarak padang tekukur..hehe

  11. "I reserve my comment but satu yg perlu ditekankan apa pun perlu dibawa berbncg ngan ur parent.restu ibu bapa adalah pnting krn kedua-dua insan ini lah yg membesarkan dan mendidik kamu...jgn bila dah buat kptsn, baru minta restu...sume parent hndakkan yg terbaik utk mereka"

    ~Like :)

  12. nice!!!yeah..nice post,gentle reminder~nanti jemput la ke Pondok Cinta..saya add blog ni ke dalam bloglist saya ea.salam ukhwah~
    Entry terpendek PondokCinta?

  13. alhamdulilah ade target nak tawen~ jgn lupe jemput tau!;)

  14. hohoho bila lagi munsyi! cepat2 cari fatin. (or dah ada?)

  15. Restu orang tua yang paling UTAMA selain berdoa pada Tuhan.Semoga jalan hidup kamu dan 'dia' dipermudahkan kelak.amin.

    p/s: :)

  16. salam munsy..

    hemm sy dah bertunang..bile fikir bab kawen terasa gerunnye..sbb tanggungjwab sebagai isteri sgt berat..lagi sy nih masih bergelar student..komitment itu ken alebey kan?? hehe

Blog Widget by LinkWithin

My Previous Stories

Web Statistics