Wanita Insipirasiku 2010

Assalamualaikum.

Pernah dengar Admire to inspire? Admire seseorang untuk bagi kita inspirasi membuat sesuatu dengan lebih elok.

Memenuhi janji untuk join contest oleh Rose di Gadis&Wanita, tergerak untuk menulis tentang wanita yang memberi inspirasi sepanjang 2010. Seperti kebanyakan orang, wanita yang banyak memberi inspirasi kepada saya sejak kecil tentunya Umi. Pernah menulis tentang Umi di entri yang lepas dan sebelum² ini.

Tapi untuk kali ini, nak cerita tentang inspirasiku yang lain² yang kebanyakannya dari kalangan kenalan² terdekat. ^_^


Di Sekolah menengah dulu..


S. Dia seorang adik junior. Top of her batch. Pernah nampak duduk tekun menelaah buku di perpustakaan negeri selama berjam² sambil tangan mencatat nota di buku tulisnya. Masa itu saya tengah baca majalah buku rasanya. Agak pelik sebab pada masa tu saya tak  faham macam mana orang boleh study dengan tekun  berjam² sebab paling lama masa study saya hanya 15-30 minit. Selebihnya dihabiskan dengan menyanyi² dan sakat kawan² yang tengah study masa prep. 

Mula kagum dengannya lepas peristiwa tu. Tapi masih tak dapat nak tumpu 100% bila menelaah buku. Kadang² akan ke blognya untuk baca tulisan yang bermanfaat.


M. Kagum dengan peribadi dia yang lemah lembut tapi sangat tegas dan dengar ramai adik² junior perempuan mesra dengannya. Mesra, lembut tapi tegas. Kagum dari jauh sebab tak pernah jumpa dan bercakap secara direct. Tak ada blog rasanya.


Di Universiti..


N. Satu course, berlainan major. Suka senyum. Tak pernah gagal dalam pelajaran (rasanya) dan bila ada masalah dengan kawan rapat, dia akan luahkan kat mana² dan tak simpan rasa sakit hati tu. Pernah nampak dia dalam keadaan stress tapi masih boleh kawal. Post di blognya boleh buat orang ketawa tapi ada maksud tersendiri yang nak disampaikan walaupun kadang² pendek. Malangnya, berlainan major tak dapat memberi inspirasi sangat (alasan). haha


. Blogger juga. Antara penulisan dalam bahasa melayu yang suka saya baca. Banyak pengisian dalam setiap post. Berdasarkan pembacaan saya, dia sangat² tabah bila diuji, rajin, solehah, sentiasa bersangka baik dengan Allah dan lain²lagi. Hanya mampu melihat dari jauh dan kutip ilmu² berguna dari blognya.


Dan wanita yang memberi inspirasi kepadaku pada tahun 2010 jatuh kepada...*Drumrolls*

Z. Kawan di alam maya. Penulisan di blognya lain dari yang lain. Sangat berbeza. Berjaya membuatkan saya yang dulunya hanya tahu menulis dalam English (walaupun tunggang-langgang), dapat berfikir dan menulis dalam BM (walaupun masih tunggang langgang). Antara kawan perempuan yang sangat tabah. Mungkin sebab sudah berkerjaya, semakin matang dan selalu berdikari.


******************
Muslimah yang solehah itu umpama angin yang lalu, mereka hadir tanpa disedari, tetapi kehadiran mereka itu mendamaikan hati.(tumblr)


Kalau perasan, setiap insan yang saya ceritakan ada sifat tersendiri, kebaikan dan kelemahan. Tetapi apa yang nak saya tekankan ialah sifat² yang boleh buat orang kagum dan ter'inspired'. 

Women, they should be respected, protected and loved.

Kalau cantik, dipuji2, kalau kurang cantik, mulalah ada yang mengata. Itu yang selalu saya dengar. Bagi saya,
perempuan, tak perlu bersolek tebal atau bergincu merah untuk disebut². Cukuplah dengan mempunyai Akhlak peribadi yang baik (rujuk wording yang dibold) dan ilmu pengetahuan, Islam dan lain², dapat buat orang lihat dari jauh dan mungkin menjadi inspirasi mereka untuk berjaya.


******************


Penulisan di atas adalah untuk contest di G&W. Macam yang join semua perempuan je. Adeh.



Syarat²:

1. Like FB fanpage G&W
2. Tag 2 orang rakan anda. Inform orang yang di tag.
3. Ceritakan tentang contest serba sedikit.
4. Tarikh tutup 20 Januari 2011.


Blogger yang cekap mengarang, Arina dan Amirah, anda di tag. ^_^

Sekian, Assalamualaikum.

*dalam draft berkurun baru sempat post* Adeh



Comments

16 Responses to "Wanita Insipirasiku 2010"
  1. salam...

    waaaa....cekap mengarang? tatawu dari mana munsyi boleh kategorikan sbg cekap mengarang. huu..btw thx for tagging me! i'm honored!

    such a beautiful entry!

  2. salam..
    its been a while bro..
    anyway good luck in this contest!
    nice post u got here... ;)

  3. Kamu tiba2 buat aku mahu menulis tentang ini juga. Malangnya sampai saat ini cuma golongan Mak2 sahaja yang menjadi inspirasi.

    Guess what?
    Umi kamu juga sudah masuk list inspirasi. She remind me to Mak so much. Ada anak yang ramai but still boleh bekerja - something yang diri sendiri kerap tertanya2, apakah mampu menjadi lebih kuat seperti mereka.

    :)

    Terima kasih.
    Terima kasih sentiasa menjadi sahabat yang mendoakan, memberikan semangat dan menghulurkan tangan ketika diri ditimpa kesusahan.

    Moga yang terbaik buat kamu ya?
    Senyum.
    Ya, senyum.

  4. tahun 2011 jatuh kepada saye pulak. wakakahhh :P

  5. woahaa contest ... gudluck munsyi sama. :):):)

  6. serasa tahu both N's.

    *membaca balik ddm*

  7. kalau aku masuk kang Munsyi marah plak sebab dia nak menang
    so bagi chance la(gila riak)
    hahahahaha

    good luck

    Review Filem : Khurafat Filem Pertama Syamsul Yusof Yang Aku Suka

  8. wah sungguh mendalam maksud entry ni.. hehehe wanita sumber inspirasi

  9. lama x baca entri dalam english ;)

    gud luck bro..

  10. okay aku memang tahu aku tak layak ada dalam senarai ni.


    ttbe tak??

    hahahahahaha!! gurau jee :DD
    eh, gambar tumblr..

  11. skodeng entry munsyi....

    sambil mencari sumber inspirasi 2011

  12. mest ade prempuan yg bangga bace entry ney ehe

  13. haa saya kenal satu dua yg dimention di situ.. hee

  14. wish u all the best! =)
    lama tak blogwalking n komen kt sini.. =)

  15. salam cik munsyi ^^

    huhuu..nice entry here bcoz of NICE perception about woman here..as one of them i hv to thank u bro..
    so, good luck 4 d contest erk..

  16. Setiap manusia di sekeliling memberi kesan pda jiwa :)

    ps : menang x ni?

Blog Widget by LinkWithin

My Previous Stories

Web Statistics