Orang, rambut sama hitam, hati lain².


" Orang: rambut sama hitam, hati lain² "


Siapa kata rambut manusia sama hitam? Ada je yang blonde macam Malfoy, tak pun brunette macam saya Weasley. Ada je yang beruban tak kira tua atau muda. Ada je yang 'colour'kan oren, pink, hijau bagai. Eh, nak cakap pasal hati sebenarnya. Hmm..Lain orang lain niat. 

Situasi agak sama, jawapan yang berbeza. Cuba bandingkan antara dua jawapan ini.

Me: Maaf saya ada exam esok. Dan makin sibuk. Boleh tak minta stop kelas tuition buat masa ini?

Person A: Ok. Good Luck in your exams. Inform saya bila nak sambung mengajar balik.

Person B: Teruk. Parents akan bising. Last week balik kampung. Takde tanggungjawab betul. Suka hati saja macam orang bisnes tepi jalan. Harap exam awak pun lingkup sebab lingkupkan bisnes orang....

Saya hanya minta tangguh buat masa ni. Masa tengah² busy ni. Mulanya nak minta maaf sangat² sebab ubah jadual dan inform last minute. Tapi bila Person B 'doa' macam tu, terus niat terbantut. Perlu ke cakap macam tu walaupun tengah marah? *marah la sangat!*
Rasanya ramai lagi budak² U yang ajar kat pusat tuisyen tu, ramai boleh ganti. hmm..

This got me thinking, apa yang buat dua orang yang lebih kurang umurnya sangat berbeza cara berfikir. Seorang guru dan seorang isteri businessman, suri rumah rasanya. Tapi cara respons buat saya kecewa dengan 'Cikgu' tu. hmm. Siap cakap taknak bayar gaji kelas yang saya dah buat. Duitkah? Ikhlas mengajar dan berbisness kah? hmm..

Sudahlah. Malas nak fikir. Baik prepare untuk midterm. Doakan ya. 

I'm not angry, just dissapointed..

Orang melayu. Suka sangat doakan keburukan orang. Know what. Cikgu, saya doakan bisnes cikgu berjaya sampai kaya-raya. Betul ni. *pejam mata dan doa*



Comments

11 Responses to "Orang, rambut sama hitam, hati lain²."
  1. ohh..ini pasal ka marah sangat tadi?
    sabar la ekk..bukan semua orang faham diri kita.
    btw, good luck for your exam!
    ^__^

  2. oh really?
    Ada jugak kah orang sebegitu hidup di muka bumi ini?

    Huhu..Good luck utk mid term!!

  3. This comment has been removed by the author.
  4. mak ai.. ganaznye orang B tuh ye? hurm... susah2...

  5. ni la ujian dan cabaran yg kte hadapi sbg pekerja part time and student full time..kdg2 org lain x hormat masa study kte..sbb kte hya 'part time worker'..sabar, insyaAllah ada gnjrn Allah di kemudian hr.

    all the best.

  6. biasalah tu
    diorang fikir pasal diorang jer
    xper
    aku sentiasa menyokong pakcik munsyi

    hah,..lepas dah study apa semua
    join contest aku tau
    :)

    Jom Join Contest Situasi Hans : Gunakan Imaginasi Anda

  7. HUWHAT!

    ey ey EYYY lah orang macam ni!
    I have no tolerance at all towards this kind of people.
    Memang rasa nak bagi je se-das dua perkataan-perkataan yang tak sopan.

    Bersabarlah anda. Good luck for your remaining exams, kalau ada! :D

  8. Orang yang hebat bukanlah orang yang sentiasa doakan kebaikan orang..tetapi orang yang tetap mendoakan kebaikan orang walau die telah menghina kite.. =)

  9. sempoi aa blog..baru tau kesempoyannye bile browse pakai iphone, ade mobile version tuh..


    mohon ajar ,leh tak?, penat ngipas ni ..huhu

  10. Sheri baru tahu ada mobile version ke?

    :p

    Oh ya my dear Shu'bah.
    Good luck ya?
    Macam kamu beritahu aku hari tu, ini masa ujian, tak kira ia ujian hatia atupun ujian peperiksaan, segalanya kena hadapi.

    InsyaALLAH.
    Yang terbaik buat kamu sahabat.

  11. ouch! its hurt bro!! :( tak boleh nak consider langsung kan? doa pulak yang buruk2. oh myyy. masalahnya bukan sengaja awak nak skip tuisyen kan? haihh otak kat lutut.

Blog Widget by LinkWithin

My Previous Stories

Web Statistics